maandag 12 november 2007

Denemarken wil meer saamhorigheid bondgenoten

Volgens Denemarken is er gebrek aan solidariteit binnen de NAVO met betrekking tot de ISAF-missie in Afghanistan. Dat heeft de Deense premier Anders Fogh Rasmussen maandag gezegd.

NAVO-landen moeten meer militairen naar het land sturen, of als dat niet mogelijk is geld beschikbaar stellen. “Ik denk dat we niet alleen meer troepen nodig hebben, maar ook meer solidariteit binnen de NAVO,” zei Fogh Rasmussen die wordt geciteerd door de Volkskrant.

In Afghanistan zijn ongeveer zeshonderd militairen uit Denemarken gestationeerd, die vooral in de zuidelijke provincie Helmand opereren. Zij zijn hier samen met Britten gelegerd en voortdurend in gevechten verwikkeld met de Taliban.

De landen die in het zuiden van Afghanistan actief zijn, Nederland, Groot-Brittanniƫ, de Verenigde Staten, Canada en Denemarken zien graag versterkingen komen van andere NAVO-leden. Maar die willen niet graag naar het zuiden.

Deze zomer besloot Denemarken de troepenmacht in Afghanistan te verhogen van 400 naar 600 militairen. Tot nu toe zijn in Afghanistan zeven Denen gesneuveld.

Geen opmerkingen: